Lainaa.com

Luokittelematon

Lyhyt oppitunti kilpailuttamisesta

01.02.2013, saaruska

Näin öisin on fiksua ruveta lyhentämään To Do-listaa.

Päälimmäisenä mielessäni illalla oli laskujen maksun jälkeen kilpailuttaa sähkösopimus. Muuttaessamme en juuri jaksanut nähdä vaivaa siihen ja koska sopimus oli tehtävä, päätin mennä kiireessä aidan matalimmasta kohdasta.

Tänään sanoin isännälle että hän voisi sen kilpailuttaa…mutta päätin ensin itse kokeilla. Ja tässä lyhyt versio tapahtuneesta.

1. Ensin googlasin verailusivut. No niitä tuli ties kuinka monta. Valitsin ensimmäisen.

2. Eteeni lävähti epämääräinen sivusto. Siinä tiedusteltiin osoitetta tai vähintään postinumeroa. Jahas, uskaltaako siihen laittaa mitään, ettei vaan olisi huijausta tai peräti identiteetinryöstö yritys. Noh, päätin uskaltaa jatkaa ja laitoin postinumeron.

Sivusto oli fiksu, päätteli paikkakunnan itse. Jes, ehkä tämä tästä….

3. Ensimmäinen aiheeseen liittyvä monivalinta kysymys, ”nykyinen sähköyhtiösi?” (alla oli lista josta voi valita). Mitä?! Ihan perus Fortum, ei kelpaa! Huoh! Noh, vaihtoehdoista löytyi luultavasti oikea. Valitsin siis sen. Seuraavaksi kysytäänkin ”yhtiö jolta siirrät sähkösi?” No, edelleen vaihtoehtoja on miljoona ja perus Fortumia ei löydy (onko meidän yhtiö joku huijausfirma kun ei voi kertoa laskussa nimeään selvästi??!) Ja taas valitsin sinnepäin-vaihtoehdon.

4. No niin, nyt löytyy jo jotakin selkokieltäkin. Hetken katsottuani ruutua totesin että minun pitäisi olla sähkömies ilmeisesti tajutakseni näitä. Vaihtoehtoina oli yleissähkö, kausisähkö, päiväsähkö ja muu. Aha! No miksi ei voi olla vaihtoehtoa ”tavallinen, pistorasiasta tuleva sähkö”? Muistelin kuulleeni että meillä on kausisähkö, vaikka siinäkin on päivä/yö erikseen. Hankalaa tämä tälläinen. Haloo, meillä kuluu sähköä kaudesta ja päivästä riippumatta.

5. Sivupalkki kertoi että olen jo puolessa välissä valinnoissa. Jihuu!

6. ”Sulakkeet?” Meillä oli lapsuudessa monia sulakkeita lähemmäs 10 kappaletta siinä sähkökaapissa, jos ei tullut valoa niin joku oli poksahtanut ja siinä oli punainen pallo. Ja se oli kuuma. Mutta sitten tuli automaattisulakkeet, naps vaan, ja taas toimi. Ja nyt sivusto väittää että niitä on YLEENSÄ (ja jos sivustolla oleva tolvana ei ole varma) 3x25A. Ehkä, mutta siis, jotakin tuonne päin. Valitsin tämän, en halua poiketa valtavirrasta.

7. ”Sähkönkulutus talvikautena ja muuna aikana?” Jaa-a, kaikki menee mikä tulee?! Ei ollut oikea vaihtoehto, yritin skipata tämän, ei onnistunut. Heittelin lukuja siihen (ja sain vuosiarvioksi 3000€, hups). No, samapa tuo kun haluan vain nähdä yhden kilowattitunnin hinnan.

8. ”Yleiset tiedot” Omakotitalo, ok. Neliöt, hmm, laskisinko autotallin vai en? Onko pakko laskea kun euromäärä vaan nousee…Henkilömäärä, tämä oli helppo. Paitsi jos aletaan pohtimaan että lasketaanko lapset puolikkaina vai kokonaisina.  Ja mikä lämmitysmuoto? Kamalan suppeat oli vaihtoehdot siinäkin…

9. Homma on valmis ja tuloksia tuli kymmeniä. Siitä sitten valitsemaan haluaako ydinvoimaa vai vesivoimaa, tuulella vai norpalla…Plaah. Mielestäni sähkö on sähköä, oli siinä sitten ydinvoimaa karttava kuutti jäällä tai ei. Sähkö on kallista ja pakollista. Ja loppujen lopuksi en saanut ”säästöä” arvioilla kuin 70-100€/vuosi.

Ainoa mitä tästä opin on se että joko tuo on jotakin koodattua kieltä johon saa ostettua sähköyhtiöiltä tulkkauspalvelun erikseen tai sitten minua ei vain ole luotu ymmärtämään yksinkertaisia asioita. Tai ajattelen asiat liian yksinkertaisesti. Päätin sulkea koneen, mennä laittamaan pyykkikoneen ajastimelle ja käväistä rauhottumassa pihalla. Niin ja  jätin koneen viereen isännälle sähkölaskun vihjeeksi ja toivon että homma hoituu ensi viikon aikana.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *